Blog

5 numere pe care fiecare manager de flotă trebuie să le cunoască

Ca în orice domeniu de activitate, și în managementul flotei, cunoașterea valorilor cheie și măsurarea performanței sunt critice. Pentru cei care lucrează în vânzări, de exemplu, măsura succesului lor este dată, de obicei, de către numerele mari pe baza cărora aceștia sunt promovați, dar cu managerul de flotă cum stau oare lucrurile?
Mai jos sunt 5 măsurători cheie care ar trebui să fie prioritare în mintea oricărui administrator de parc auto care dorește să-și conducă flota spre un viitor mai eficient și mai eficace din punct de vedere al costurilor.

1. Litri/100km la nivel de flotă
În cele mai multe flote, combustibil reprezintă cea mai însemnată cheltuială, ca atare, este zona care are cel mai mare potențial pentru oportunități de reducere a costurilor. Pentru managerul de flotă, cunoscând litri/100km pentru întreaga flotă îi va permite să înțeleagă mai bine impactul pe care îl are instruirea șoferilor, vehiculele cu un consum de combustibil eficient și procedurile de navigație inteligente.

2. Costurile de întreținere pe vehicul
Dacă costurile cu combustibilul sunt numărul unu, întreținere vehiculelor este, cu siguranță, pe locul doi (acest lucru depinde de modul în care sunt utilizate vehiculele). Cunoașterea costurilor medii de întreținere îi va permite managerului de flotă să înțeleagă care vehiculele sunt pur și simplu prea scumpe la întreținut și care sunt cele și-au justificat investiția.

3. Numărul de zile petrecut "pe dreapta"
Cunoscând numărul de zile din an în care orice vehicul se află "tras pe dreapta" este foarte important mai ales atunci când se iau în considerare costurile potențiale cu vehiculele de rezervă. Știind această cifră ar putea ajuta, de asemenea, la negocierea tarifelor cu firmele de închirieri auto.

4. Costul anual cu accidentele
Această cifră ar trebui să-i ajute pe toți cei din firmă să înțeleagă importanța condusului în siguranță. Aducerea la cunoștință a acestei cifre (panouri de informare, ședințe, comunicate interne, etc.) ar putea ajuta angajații să înțeleagă faptul că inițiativele de promovare a condusului în condiții de siguranță au sens. Cifra va consolida, de asemenea, ideea conform căreia condusul în condiții de siguranță este benefic atât din punct de vedere al sănătății, cât și financiar.

5. Prețul mediu de revânzare a vehiculelor din flotă ca procente din costurile totale de achiziție
Această cifră va ajuta compania să afle care vehicule și ce mărci auto aduc un profit mai mare la revânzare și care se devalorizează mai repede. Știind care vehicule își pierd mai rapid din valoarea lor de achiziție, este extrem de important dacă veniturile obținute din revânzare acestora sunt o sursă de finanțare pentru achiziția celor noi.

Considerații finale
În timp ce este important să se înțeleagă gestionarea flotei dintr-o perspectivă holistică (sănătate, siguranță, imaginea companiei, etc.), cifrele concrete pot ajuta la o mai bună interpretare și înțelegere a activității. În cele din urmă, măsurarea activității flotei firmei dvs. prin intermediul cifrelor poate ajuta la motivarea tuturor celor implicați dar și la planificarea și pregătirea pentru viitor în aceste vremuri nesigure.

Share this post