Blog

Sfaturi pentru un management eficient al flotei

Criza financiară mondială a determinat nenumărate companii din întreaga lume să caute metode și instrumente de a economisi bani fără a produce un impact semnificativ asupra calității serviciilor oferite. Pentru multe dintre aceste companii, găsirea de modalități de creștere a eficienței ar putea însemna diferența dintre succes și eșec, mai ales pentru cei cu flote mari.

Dispozitive de urmărire

Analiza traseului fiecărei curse în parte și compararea cu carburantul consumat nu e chiar așa ușor sau rapid de realizat. Dacă mai adăugăm și factorii care pot influența condițiile de conducere, pot să apară marje de eroare substanțiale.

În schimb, pentru modalități mai rapide, mai ușoare și mai precise de măsurare a consumul de combustibil, pot fi montate pe vehicule, dispozitive de urmărire pentru a face treaba mult mai eficient. Aceste dispozitive pot înregistra traseele șoferilor în timp real, permițând administratorilor de flotă să genereze rapoarte detaliate instantaneu. Aceste informații pot fi accesate de la distanță, prin intermediul unui calculator, tabletă sau smartphone.

Carduri de combustibil

Acestea funcționează într-un mod similar cu cel al cardurilor de debit. Alimentarea contului poate fi făcută în funcție de necesități, prin transfer bancar. În plus, clientul beneficiază și de o reducere față de prețul de la pompă.

Cardul permite configurarea în funcție de opțiunea clientului, care poate decide categoriile de produse și servicii ce pot fi achiziționate în benzinării. De asemenea, există opțiunea limitării valorice a consumului pe anumite autovehicule sau cea a limitării periodice.

Aceste facilități asigură un control strict al bugetului lunar destinat achiziției carburanților. De asemenea, majoritatea furnizorilor, oferă monitorizarea on-line, non-stop, a tranzacțiilor efectuate.

Întreținerea

Păstrarea vehiculelor în condiții optime de funcționare ar trebui să fie deja o prioritate a tuturor administratorilor de flote. Nu numai că va asigura siguranța și confortul angajaților în vehiculele lor, dar, va proiecta o imagine de companie care oferă o flotă fiabilă și bine întreținută. Aceste aspecte pot avea un efect surprinzător asupra modul în care compania este percepută și va avea un impact asupra volumului de afaceri pe viitor.

Vehiculele bine întreținute pot economisi bani pentru cei care se asigură ca acestea să se află în stare bună de funcționare. Supraveghind presiunea în anvelope, de exemplu, poate duce la economii substanțiale atunci când vine vorba de un consum eficient de combustibil. Anvelope care nu sunt umflate corespunzător necesită mai multă energie pentru a fi învârtite decât cele cu o presiune optimă, ceea ce înseamnă mai mult combustibil folosit doar de dragul aerului. Având în vedere că eficiența consumului de combustibil poate sa scadă cu aproximativ 5% doar pe anvelope umflate necorespunzător, acest lucru poate deveni rapid un motiv real de îngrijorare.

De asemenea, păstrarea filtrelor de ulei și a bujiilor curate va asigura o eficiență maximă din punct de vedere al consumului de combustibil, și o mai bună funcționare a vehiculului. Același efect îl va avea și repararea termostatelor defecte, care de altfel determină vehiculul să ruleze prea cald sau prea rece, care - la fel ca ceilalți - afectează nu numai economia de combustibil dar și funcționare fiabilă a motorului.

Stilul de condus

De multe ori, cele mai simple tehnici sunt și cele mai eficiente. O metodă care poate reduce cheltuielile cu combustibilul este de a vă asigura că vehiculele sunt conduse, cât mai eficient posibil. Instruirea șoferilor pentru a accelera și frâna treptat, schimbarea treptei de viteză în momentele cele mai optime și conducerea pe autostrăzi la cea mai bună viteză, se vor combina pentru a crește eficiența consumului de combustibil și a reduce cheltuielile.

Aici nu este doar despre aspectul fizic al conducerii, dar se poate referi, și la alegerea unui traseu optim care să evite traficul congestionat. În medie, conducerea în acest mod va reduce costurile cu combustibilul cu 10%.

Share this post